Věříme v Danu

7. 01. 2020 9:57:05
Důvěra Čechů v jádro je neotřesitelná. Nemáme z něj žádné obavy. Snad proto, že nad ČEZem neomylně bdí Státní úřad pro jadernou bezpečnost?

Ve veřejné diskusi zřetelně rezonuje důvěra v dobrou práci jaderného dozoru, konkrétně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. SÚJB je zárukou, že v našich jaderných elektrárnách bude bezpečnost na prvním místě.

Občan ČR pravděpodobně o činnosti SÚJB neví prakticky nic, což je přirozené. Jediné, co zná, je osoba předsedkyně úřadu, Dany Drábové. Ta sama se těší velké přízni médií i běžných lidí a troufám si tvrdit, že její dobré jméno je rozhodujícím faktorem ve vnímání SÚJB jakožto spolehlivého zastánce veřejného zájmu.

Stát dozoruje sám sebe, prioritou je stavět bez průtahů

Role jaderného dozoru, specificky v oblasti jaderné energetiky, je ošemetná a obtížná. Jaderná elektrárna je mamutí investicí, za státní peníze. Stát má tedy eminentní zájem, aby stavba probíhala hladce a rychle, aby bez překážek dospěla ke spuštění a provozu. Což samo o sobě z technologických a organizačních příčin v praxi drhne, stavba nabývá zpoždění a všechno se prodražuje. V takové situaci je extrémně citlivé pro inspektory dozoru, aby lpěli na předpisech a závazných postupech, což výstavbu ještě více zpožďuje a prodražuje, někdy významně. Pro takovou činnost musí být nastavena v samotném úřadě vysoká kultura práce a úřad musí být zaštítěn odvážným, sebevědomým a nezávislým vedením. Stát, v roli jaderného dozoru, kontroluje sám sebe, v roli investora.

Podle mého názoru je úroveň jaderného dozoru v ČR zcela srovnatelná se západními zeměmi. SÚJB velmi prospívá intenzivní spolupráce s partnerskými úřady v regionu a v Evropě. Silná pozice Dany Drábové hraje svou významnou roli. Na druhou stranu, tlaky na SÚJB nejsou v dnešních klidných dobách nezvládnutelné: nařídit prodloužení odstávky Dukovan o týden sice vyžaduje autoritu, pořád to ale není zpoždění výstavby nového bloku o rok.

Od polibku pro mezinárodní respekt

Podíváme-li se do historie, nezávislost SÚJB nebyla bohužel ještě nedávno nijak oslnivá. Instituce dozoru jako takového byla zákonem ukotvena až v roce 1984, tedy v době, kdy v tehdejším Československu už dávno běžely reaktory naplno. Nově ustavený dozor se tak musel od začátku potýkat s nastavenou kulturou v oboru, kde každý zná každého, vše se nějak dohodne, veřejnost nepotřebuje vědět zbytečně mnoho a nad technologickou kázní je občas nutné přimhouřit oči. Emancipace dozoru byla svízelná a pomalá. Při pohledu zpět dnes vidíme, že stavba Temelína byla zatěžkávací zkouškou, v níž úřad obstál s hodně odřenýma ušima. V devadesátých letech byla schopnost úřadu vymáhat dodržování technologické kázně na stavbě Temelína omezená, tváří v tvář honbě za politicky citlivými termíny dokončení. Sama paní předsedkyně si některé (mediálně známé) momentky z emočně vypjatého spouštění Temelína asi za rámeček nedala. Dobře, chybami se člověk učí a úřad od té doby prošel dlouhým vývojem.

V osobě Dany Drábové má Česká republika na předsednické židli SÚJB už dvacet let člověka erudovaného, uvážlivého, kultivovaně a věcně vystupujícího. Nemusíme s ní v mnoha věcech mít shodný názor, někdy jsou její vyjádření na hraně toho, co prezentuje jako úřednice a co jako jaderný entuziasta, na druhou stranu vysoce oceňuji její ochotu jít s jasným názorem do veřejného prostoru a neschovávat se za prázdné fráze. Srovnejme její vyjádření s kýmkoli např. z MPO, včetně stávajícího ministra Havlíčka a kontrast je do očí bijící. V tématu energetiky nám státní správa předkládá k uvěření směs složenou z politického zadání, lobbingu velkých hráčů, desítky let starých dogmat, nekonsistentní ideologie a laciné kritiky EU.

Nezávislý jako Alena

SÚJB považujeme zcela samozřejmě za důvěryhodného a silného hráče v prostředí, do kterého chce stát přijít se stavbou nových jaderných zdrojů, což většina veřejnosti podporuje. Důvěra může ale přijít rychle vniveč.

Až Dana Drábová skončí, kdo přijde po ní? Je naivní se domnívat, že to bude někdo srovnatelný. Klidně se můžeme shledat s politickým nominantem formátu Jaroslava Tvrdíka. Vzpomeňme na ERÚ - ve vleku velkých hráčů a politického tlaku, fatální selhání při stanovování výkupních cen solární energie. Předsedkyně Alena Vitásková. Udělování povolení o víkendech a během vánočních svátků. Připojování solárních parků na Silvestra. Jaká byla vaše důvěra v ERÚ v éře Aleny Vitáskové? Jaká je vaše důvěra třeba v kvalitu dozoru nad mobilními operátory?

Neberme nezávislost SÚJB za věc danou jednou pro vždy. S Danou jednou pro vždy.

Autor: Miroslav Pech | úterý 7.1.2020 9:57 | karma článku: 16.42 | přečteno: 623x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 559 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1596 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

V tomto blogu píši zejména o energetice. Přesvědčuji se každý den, že téma energie je především společenským tématem, mnohem více než technickým. Potřebujeme dobře rozumět historickým, politickým a sociologickým souvislostem, abychom mohli proniknout k podstatě problému. Mě osobně připadá energetika dobrodružná a barvitá. Od dob mých studií na Jaderné fakultě ČVUT prošla neuvěřitelným vývojem. Přes všudypřítomnou skepsi vnímám proměny v evropské i české energetické politice jako vítězství soustavného tlaku (západní) občansky aktivní veřejnosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...